Rugaciunea

Pentru ca Sarbatorile de iarna se apropie de sfarsit, mi-am amintit o poveste scrisa de Lev Tolstoi. Imi place mult, iar acum, dupa ce am scris-o, am inteles si mai multe.

As putea comenta mult pe marginea acestei povesti, dar mai bine va las sa o gustati.

            “Arhiepiscopul Rusiei auzea in fiecare zi – si lucrul asta il supara tot mai tare – ca dincolo de lac, in afara orasului, aparusera de nu stiu unde trei sfinti. Ciudat, trei sfinti pe care nimeni nu i-a certificat. De unde au aparut? Oamenii mergeau, se inchinau in fata lor, iar catedrala imensa in care slujea el era goala.

            Intr-o zi s-a hotarat sa mearga si el sa vada cine erau acei oameni. A luat o barca cu motor si s-a dus pe  o mica insula, pe lac. Cei trei stateau acolo sub un copac. Privindu-i n-ai fi putut crede ca sunt sfinti; erau needucati, fara cultura, cine stie, poate tarani, pescari, gradinari, taietori de lemne, oameni simpli. Arhiepiscopul a prins curaj…Pana acum se simtise nervos. Unde se duceau mii de oameni? Vestile din fiecare zi… Se simtise nervos, dar acum avea curaj. A acostat chiar langa copac si a intrebat: “Voi sunteti sfintii despre care vorbeste lumea?”

            Ei au spus: “Sfinti? Noi suntem oameni simpli. Cineva o fi lansat vreun zvon…”

            El a spus: “Dar vin oameni sa vi se inchine in fiecare duminica.”

            “E adevarat, dar trebuie sa ne ierti…Suntem niste oameni saraci…”

            “Si cum va rugati? Cunoasteti rugaciunile bisericii ortodoxe ruse?”

            Cei trei s-au privit unii pe altii si au spus: “Rugaciune? Noi suntem oameni fara educatie. Nu cunoastem rugaciunile bisericii ortodoxe.”

            “Si atunci, care este rugaciunea voastra?”

            S-au imboldit unul pe altul. “Spune-i tu!” Pareau foarte stanjeniti.

            “De ce va e rusine? Spuneti-mi care este rugaciunea. Eu sunt arhiepiscopul…”

            Cei trei s-au inclinat in fata lui. “Daca tu esti arhiepiscopul trebuie sa iti spunem advearul, dar e foarte stanjenitor. Te rugam sa nu spui la nimeni, sa fie secretul nostru, pentru ca nu ne rugam niciodata in fata altora. Cand nu e nimeni decat noi trei – care suntem prieteni de o viata – ne rugam. E o rugaciune foarte simpla. “

            Crestinismul vede dumnezeirea ca o Treime: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh. Ei au spus: “Stiind ca Dumnezeu e trei si noi suntem tot trei, am facut o rugaciune: voi sunteti trei, noi suntem trei, aveti mila de noi.”

            Desi suparat arhiepiscopul a pufnit in ras. A spus: “Prostilor, asta-i rugaciune?”

            Ei au spus: “Am facut-o asa pentru ca nu ne-a invatat nimeni…Daca tu ne inveti o rugaciune oficiala, o vom spune pe aceea. Dar sa fie simpla, sa nu fie lunga.”

            Dar rugaciunea era lunga si complicata. Au ascultat-o si au spus: “Te rugam sa o repeti.”

            Si arhiepiscopul a repetat-o de doua, trei, patru ori…Apoi a spus: “Sunteti chiar prosti! Nu puteti sa invatati rugaciunea asta mica?”

            Ei au spus: “Vrem sa fim absolut siguri ca nu vom gresi cu nimic. Cuvinte lungi… Vom incerca. O vom imparti in trei si fiecare va putea recita cate o parte…”

            Arhiepiscopul a spus: “Nu merge asa. Trebuie sa o recite fiecare intreaga!”

            Au spus: “Doamne, vom face to ce putem. Multumim ca ne-ai invatat. Dar nu trebuia sa vii tu, trebuia sa ne trimiti vorba, ca veneam noi in cel mai scurt timp.”

            Prelatul era satisfacut ca ii pusese pe prosti la locul lor… Acum putea spune multimilor. “Ce prosti sunteti! Habar n-au de rugaciune, si voi ii aclamati ca pe niste sfinti!” Era fericit, rezolvase o problema grea.

            A plecat…In mijlocul lacului a auzit deodata un zgomot. Cei trei veneau catre el, calcand pe apa si strigand: “Asteapta! Am uitat rugaciunea!”

            Arhiepiscopul nu si-a putut crede ochilor. Cei trei stateau pe apa langa barca lui si spuneau: “Mai spune-ne o data!”

            El a aspus: “Uitati de rugaciunea pe care v-am spus-o! A voastra este foarte buna. Voi sunteti trei, noi suntem trei, aveti mila de noi…Cand spuneti asta, ganditi-va si la mine.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s